Ahad, 12 Disember 2010




resepi kek ini aku sudah cuba membuatnya,memang menjadi dan sedap sangat-sangat.....
tak ingat ambik dari blog siapa ,kerana terlalu banyak aku duk goggle tentang kek ini,

aku cuba resepi yang aku rasa paling mudah dan bahan-bahannya dah tersedia ada dalam dapur kecilku.....hehe...




KEK RED VELVET


BAHAN2:
1 cawan susu segar
1 camca teh "cider vinegar" (aku guna cuka makan bese je)
1 1/4 cawan tepung gandum*
2 camca besar serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*disatukan dan gaul rata)
1 cawan gula halus (jgn penuh sgt kurangkan skit)
1/3 cawan minyak jagung
1 camca besar pewarna makanan merah
1 camca teh coklat emulco
2 camca teh esen vanilla

CARA:
  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan susu dengan cuka epal (aku guna cuka bese je), ketepikan dan biar sampai mendadih (jadi seakan yogurt), teknik ini penting untuk tindak balas soda bicarbonate.
  2. Dalam satu bekas, satukan gula, minyak, pewarna merah, coklat emulco, esen vanilla dan bancuhan susu + cuka tadi. Kacau rata hingga gula larut. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata, kacau satu arah sahaja.
  3. Sudukan adunan ke dalam muffin cup (klu nk buat cupcake) @ loyang 3/4 penuh, bakar 18 - 20 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dihias ikut kreativiti masing2. Lagi sedap dimakan keesokkan hariny
Yang ini aku ceduk juga untuk simpanan dan rujukan akan datang,tak payah nak goggle kat halaman blog lain ,jimat masa ,jika resepi yang aku siarkan ini, empunyanya terbaca blog aku harap dihalalkanlah ya, ......resepi anda berikan sangat menjadi..






RED VELVET CAKE-MAGNOLIA BAKERY

* 3 ⅓ cawan tepung gandum (bukan diri-naik)
* ¾ cawan (1 ½ stick) mentega tawar, melunak
* 2 ¼ cawan gula
* 3 butir telur besar,
* 6 sudu makan (botol 2-28mL) pewarna makanan merah ~
* 3 sudu makan coklat tanpa pemanis
* 1 ½ sudu teh vanili ekstrak
* 1 ½ sudu teh garam
* 1 ½ cawan buttermilk
* 1 ½ sudu teh cuka sari
* 1 ½ sudu teh baking soda
Arahan
1. Panaskan oven ke 350 darjah.
2. Tempat kertas cupcake dalam tin.
3. Dalam mangkuk kecil, menapis tepung kek dan ketepikan. Dalam mangkuk besar, pada kelajuan medium mixer elektrik, yang krim mentega dan gula hingga sangat ringan dan lembut, sekitar 5 minit. Tambah telur, satu per satu, kocok selepas setiap tambahan. Langkah 3
4. Dalam mangkuk kecil, pemukul bersama pewarna makanan merah, koko, dan vanili. Tambah ke adunan dan kocok rata.
5. Dalam gelas ukur, aduk garam ke buttermilk. Tambah ke adunan dalam tiga bahagian, bergantian dengan tepung. Dengan penambahan masing-masing, kocok hingga bahan yang dimasukkan, tapi jangan terlalu panas.
6. Dalam mangkuk kecil, aduk bersama cuka sari dan baking soda. Tambah ke adunan dan kacau rata. Menggunakan spatula getah, mengikis ke adunan di dalam mangkuk, pastikan bahan tercampur rata dan adonan halus. Langkah 6
7. Bagi adunan antara cupcake liners disiapkan. Langkah 7
8. Panggang setiap dulang dari kuih selama 10 minit, atau hingga tusuk gigi dimasukkan ke pusat cupcake keluar bersih. Biarkan cupcakes sejuk di periuk selama 1 jam. Langkah
9. Es setiap cupcake dengan frosting krim keju. Nota Cepat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan